Krompir Simonetta
SIMONETTA
Soja
ES PAPRIKA

Krompir

TAORMINA

Visok potencial za pridelek in odlična odpornost na plesen in stres

NOVO

TOP IZBIRA

Sorta tolerantna na sušo
JEDILNI TIP
SVETLO RUMENA
BARVA KOŽICE
SVETLO RUMENA
BARVA MESA
SREDNJE ZGODNJA
ZRELOSTNI RAZRED
VELIK DO ZELO VELIK
PRIDELEK
Značilnosti sorte in pridelovanje

Srednje zgodnja novejša nemška sorta, odlične jedilne kakovosti tipa B. Široko uporaben krompir za pripravo pireja, kuhanega, praženega in pečenega krompirja. Taormino odlikuje njena visoka odpornost na krompirjevo plesen, belo nogo in na nematode. Če jo primerjamo s sorto Otolia, ima večji pridelek, hitrejši mladostni razvoj ter odlično toleranco na vročinski in sušni stres. Tvori srednje do večje število izenačenih debelih gomoljev s plitvimi očesi, meso je svetlo rumene barve, kožica pa je gladka do rahlo mrežasta. Tvori debele gomolje, zato lahko z gostejšim sajenjem (2–4 cm) vplivamo, da niso predebeli. Pridelek je velik do zelo velik ter zelo primeren za ozimnico in za tržno pridelavo. Gomolji so zelo primerni za pranje in pakiranje. Preventivno jo ščitimo proti plesni in proti črni listni pegavosti. Pri izkopu ni posebno občutljiva na mehanske poškodbe. Sorta Taormina ni zahtevna za pridelavo in je zelo primerna za ekološki način pridelave zaradi številne odpornosti na različne bolezni. Z dušikom gnojimo srednje intenzivno, dvakrat; 2/3 pred sajenjem in 1/3 pred osipanjem. Ustrezajo ji povprečna in dobra tla dobro preskrbljena z vlago, kljub odlični toleranci na sušo in vročino. Zaradi zelo dobre skladiščne sposobnosti seme pred sajenjem prebudimo 3–4 dni s toplotnim šokom. V
profesionalni pridelavi svetujemo varstvo pred glivično boleznijo bela noga (Rizoktonija). Sadimo jo normalno globoko in ne pregosto, približno 4,1 rastline na m².