BERNINA

Solatna sorta, kakovost za najbolj zahtevne ...

NOVO


Uporabnost in lastnosti Srednje zgodnja sorta z odlično jedilno kakovostjo ter rumenim mesom, za kuhanje in pripravo različnih solat tipa AB. Tvori lepe velike podolgovato ovalne gomolje, ki so lahko osnova za zelo velik pridelek. Sorta se odlično skladišči in zelo dobro prenaša visoke temperature ter stresne pogoje med rastjo. Po kuhanju se rumeno meso ne razbarva.
Gomolji Tvori srednje veliko število gomoljev, ki so precej veliki in izenačeni, z zelo gladko kožico ter zelo primerni za pranje. So podolgovato ovalni ter zelo izenačeni. Kožica je gladka, rumena, očesa so zelo plitva.
Pridelek Je zelo velik ter zelo izenačen, namenjen je tržnim pridelovalcem.
Bolezni ter poškodbe Bernina je zelo dobro odporna na navadno krastavost ter na nematode. Dobro je odporna na plesen na listih, manj pa na gomoljih. Zaščita proti glivičnim boleznim, še posebno proti krompirjevi plesni, mora biti pravočasna ter redna do konca vegetacije. Dobro je odporna na odtiske ter na mehanske poškodbe.
Skladiščenje Zelo dobro se skladišči daljše obdobje, razlog je v odlični dormanci gomoljev.
Nasveti za pridelavo Ker gre za zelo rodno sorto, priporočamo boljša do srednje težka globoka tla z dobro oskrbo z vlago in s hranili. Priporočamo toplotni šok za prekinitev dormance tik pred sajenjem. Priporočena je preventivna zaščita pred belo nogo. Sadimo v globoka tla 2 cm globlje od normalne globine. Razlog je v izrednem potencialu za pridelek do 80 t/ha. Sadimo na razdaljo v vrsti 30–32 cm (približno 42.000 rastlin/ha). Gnojimo manj z dušikom kot je lokalno normalno za srednje zgodnje sorte, do 120 kg skupnega N/ha, ostala hranila pa povečajo pridelek. Direktno gnojenje pred sajenjem s kalijevim kloridom odsvetujemo, priporočamo kalijev sulfat. Priporočamo gnojenje s 60 kg/ha magnezija za zagotovitev pridelka in kakovosti.