agrosaat red fantasy
RED FANTASY
Krompir Corinna
CORINNA

Krompir

BERNINA

Solatna sorta, rumena, za ozimnico

TOP IZBIRA

Sorta tolerantna na sušo
agrosaat-krompir-kakovostni-tip-ab
JEDILNI TIP
RUMENA
BARVA KOŽICE
RUMENA
BARVA MESA
SREDNJE ZGODNJA
ZRELOSTNI RAZRED
ZELO VELIK
PRIDELEK
Uporabnost in lastnosti

Bernina je tipična solatna sorta odlične jedilne kakovosti. Sorta je jedilnega tipa AB v kuhinji primerna še posebno za pripravo krompirjeve solate, za kuhanje, pečenje ter praženje. Po kuhanju ne spreminja barve in je zelo primerna za lupljenje. Se zelo dobro skladišči za ozimnico.


Rastlina, gomolji in pridelek

Sorta oblikuje večje grme s številnimi stebli. Začetna rast je hitra. Tvori večje število debelih ovalnih gomoljev. Kožica gomoljev je rumena in gladka, očesa so plitva. Sorta je zelo primerna za pranje in pakiranje za supermarkete. Meso je čvrsto in rumeno.


Bolezni ter poškodbe

Sorta je dobro odporna na navadno krastavost ter mehanske poškodbe ob izkopu. Srednje je odporna na krompirjevo plesen na krompirjevki in srednje občutljiva na plesen na gomoljih. Zato svetujemo preventivno in redno zaščito pred krompirjevo plesnijo prav do konca vegetacije, do zorenja. Zaželeno je tudi dobro osipanje. Sorta ni občutljiva na odtiske med skladiščenjem.


Nasveti za pridelavo

Pridelujemo jo na dobrih tleh primernih za krompir, ki so redno oskrbovana z vodo in odcedna. Dobro prenaša tudi lažja tla. Spada med sorte, ki so glede oskrbe s hranil in dušikom manj zahtevne. Dušik delimo na dva obroka. Zelo dobro prenaša sušni in vročinski stres in se izkaže v suši. Seme sadimo na 30-32 cm v vrsti pri običajni medvrstni razdalji za 2 cm globje od običajne globine sajenja, kadar pričakujemo zelo velik pridelek. Na semenu naj ne bo več kot 17 cm prsti po osipanju.


Embalaža

25 kg