Krompir KIS Tamar
KIS TAMAR
oljnice
GL RUDOLF

Slovenska sorta krompirja

KIS MANGART

Roden, rumen, pozen, za ozimnico

NOVO

Sorta tolerantna na sušo
agrosaat-krompir-kakovostni-tip-b
JEDILNI TIP
RUMENA
BARVA KOŽICE
RUMENA
BARVA MESA
POZNA
ZRELOSTNI RAZRED
ZELO VELIK
PRIDELEK
Uporabnost in lastnosti

KIS Mangart je nova sodobna pozna slovenska sorta zelo dobre jedilne kakovosti. Sušina mesa je normalno okrog (21 %). Sorta je široko uporabna v kuhinji primerna za kuhanje, pečenje in praženje. Po kuhanju ne potemni. Se zelo dobro skladišči in je primerna za ozimnico prav do spomladi.


Rastlina, gomolji in pridelek

KIS Mangart oblikuje srednje velike grme z manj stebli, listi so manjši in temno zeleni. Začetna rast je počasnejša. Cvetovi so številni in beli. Tvori 10 do 12 srednje debelih ovalnih gomoljev na rastlino. Pridelek je lahko zelo velik. Kožica je malo hrapava, meso pa je rumene barve, očesa so srednje plitva.


Bolezni ter poškodbe

Sorta je zelo dobro odporna na navadno krastavost ter srednje odporna na plesen na krompirjevki in na gomoljih. Zaščita proti plesni naj bo pravočasna ter do konca rasti, saj gre z pozno sorto z daljšo rastno dobo. KIS Mangart je sodobna sorta dobro tolerantna na sušo in vročinski stres. Tudi v sušnih letih gomolji ostanejo dovolj debeli in niso deformirani.


Nasveti za pridelavo

Pridelujemo ga na globokih tleh primernih za krompir. Na lažjih tleh je potrebno zagotoviti redno oskrbo z vodo (namakanje). Seme sadimo na 32-34 cm v vrsti pri običajni medvrstni razdalji na običajno globino sajenja. Ker gre za pozno sorto, priporočamo gnojenje z dušikom razdeljeno v dva do tri obroke, v večjem skupnem odmerku kot pri zgodnejših sortah.


Embalaža

25 kg in 5 kg