Agrosaat KIS Blegoš
KIS BLEGOŠ
Krompir KIS Mangart
KIS MANGART

Slovenska sorta krompirja

KIS TAMAR

Roden, krem bel, slovenski, za ozimnico

NOVO

Sorta tolerantna na sušo
agrosaat-krompir-kakovostni-tip-b
JEDILNI TIP
SVETLO RJAVA
BARVA KOŽICE
KREM BELA DO SVETLO RUMENA
BARVA MESA
POZNA
ZRELOSTNI RAZRED
ZELO VELIK
PRIDELEK
Uporabnost in lastnosti

KIS Tamar je nova pozna slovenska sorta zelo dobre jedilne kakovosti, sušina mesa je srednja (19 %). Sorta je široko uporabna v kuhinji primerna za kuhanje, pečenje in praženje. Po kuhanju ne potemni. Se zelo dobro skladišči in je primerna za ozimnico. KIS Tamar je lahko dobra alternativa belima slovenskima sortama Sora in Krka, ker je bolj tolerantna na vročinski in sušni stres!


Rastlina, gomolji in pridelek

KIS Tamar oblikuje manjše grme s pokončnimi stebli, listi so srednje veliki. Začetna rast je počasnejša. Cvetovi so beli. Tvori 10 do 12 srednje debelih ovalnih gomoljev na rastlino. Pridelek je lahko zelo velik. Kožica je gladka in zelo svetlo rjava, meso pa je krem belo do svetlo rumeno, očesa so plitva.


Bolezni ter poškodbe

Sorta je dobro odporna na navadno krastavost ter srednje odporna na plesen na krompirjevki in na gomoljih. Zaščita proti plesni naj bo redna in do konca rasti, saj gre z pozno sorto z daljšo rastno dobo. KIS Tamar je sodobna sorta, ki je dobro tolerantna na sušo in vročinski stres. Gomolji niso deformirani kljub stresu. Odtiski na gomoljih se ne pojavljajo med skladiščenjem. Izogibamo se sajenju na njive okužene z bakteriozami.


Nasveti za pridelavo

Pridelujemo ga na globokih tleh primernih za krompir. Seme sadimo na 32-34 cm v vrsti pri običajni medvrstni razdalji na običajno globino sajenja. Ker gre za pozno sorto, priporočamo gnojenje z dušikom razdeljeno v dva do tri obroke, v večjem skupnem odmerku kot pri zgodnejših sortah.


Embalaža

25kg