KIS SLAVNIK

Nova slovenska sorta za najzgodnejši pridelek

NOVO


Uporabnost in lastnosti KIS slavnik priporočamo za pridelovanje najzgodnejšega mladega krompirja na njivah ali v vrtovih. Sorta je zelo primerna tako za tržno pridelavo mladega krompirja kot za lastno porabo. Čeprav je zelo zgodnja, se razmeroma dobro skladišči. V ugodnih letih je mogoče pridelovanje brez uporabe sredstev za varstvo rastlin. Primerna je za pridelovanje pod prekrivno tkanino. KIS slavnik je kakovostna sorta široke uporabnosti. Po kuhanju ne posivi. Ob ustreznem skladiščenju je primerna za uporabo do novega leta.
Rastlina in cvetenje KIS slavnik oblikuje manjše grme z maloštevilnimi močnimi trikotnimi stebli, z velikimi svetlo zelenimi listi z grobo površino. Spodnji listi so na konici zrasli. Cveti redko, cvetovi so beli z modrovijoličnimi konicami.
Gomolji Tvori manjše število zelo velikih izenačenih gomoljev, ovalne oblike, ki imajo rumeno gladko kožico in plitva očesa. Meso je svetlo rumene barve.
Pridelek Je zelo zgoden, saj v ugodnih razmerah doseže tehnološko zrelost že v 60 dneh po saditvi. Ob zrelosti je mogoče doseči končni pridelek do 50 t/ha, tudi z več kot 90 % tržnega pridelka.
Bolezni ter poškodbe Sorta je dobro odporna na navadno krastavost ter srednje občutljiva na plesen na krompirjevki in na gomoljih. Zato mora biti zaščita proti plesni redna in pravočasna. KIS slavnik ni občutljiv na mehanske poškodbe pri izkopu ter na odtiske med skladiščenjem.
Skladiščenje Čeprav je zelo zgodnja sorta se srednje dobro skladišči.
Nasveti za pridelavo KIS slavnik je zelo zgodnja sorta, ki jo pridelujemo na globokih tleh primernih za krompir. Ob ustrezni oskrbi z vodo zelo dobro uspeva tudi na lahkih peščenih tleh. Priporočamo nakaljevanje pri nižjih temperaturah (12 do 15 C), da dosežemo kalitev večine očes. Nakaljeno seme sadimo na 30-32 cm v vrsti pri medvrstni razdalji 65 do 75 cm in na običajno globino sajenja. Z mineralnimi gnojili gnojimo s 100-140 kg N/ha, 80 kg P2O5 /ha in do 200 kg K2 O/ha. Za najzgodnejše pridelke uporabimo manjše odmerke dušika in sadimo 5 rastlin/m 2, ker sorta nastavlja manjše število gomoljev na rastlino. Za kasnejše pridelke lahko sadimo tudi gosteje in uporabimo večje odmerke dušika.