KIS SLAVNIK

Najzgodnejša slovenska sorta


TOP IZBIRA

KIS SLAVNIK

Najzgodnejša slovenska sorta

TOP IZBIRA

blank

ZRELOSTNI RAZRED

Zelo zgodnja
agrosaat-krompir-barva-kozice-mesa-rumena-rumena-2

BARVA
KOŽICE / MESA

rumena / svetlo rumena
blank

PRIDELEK

Velik
agrosaat-krompir-primerno-za-vrt-icon

PRIMERNO
ZA VRT

agrosaat-krompir-kakovostni-tip-b

JEDILNI
TIP

Uporabnost in lastnosti

KIS slavnik priporočamo za pridelovanje najzgodnejšega mladega krompirja na njivah ali v vrtovih. Sorta je zelo primerna tako za tržno pridelavo mladega krompirja kot za lastno porabo. Čeprav je zelo zgodnja, se razmeroma dobro skladišči. V ugodnih letih je mogoče pridelovanje brez uporabe sredstev za varstvo rastlin. Primerna je za pridelovanje pod prekrivno tkanino. KIS slavnik je kakovostna sorta široke uporabnosti. Po kuhanju ne posivi. Ob ustreznem skladiščenju je primerna za uporabo do novega leta.


Rastlina in cvetenje

KIS slavnik oblikuje manjše grme z maloštevilnimi močnimi trikotnimi stebli, z velikimi svetlo zelenimi listi z grobo površino. Spodnji listi so na konici zrasli. Cveti redko, cvetovi so beli z modrovijoličnimi konicami.


Gomolji

Tvori manjše število zelo velikih izenačenih gomoljev, ovalne oblike, ki imajo rumeno gladko kožico in plitva očesa. Meso je svetlo rumene barve.


Pridelek

Je zelo zgoden, saj v ugodnih razmerah doseže tehnološko zrelost že v 60 dneh po saditvi. Ob zrelosti je mogoče doseči končni pridelek do 50 t/ha, tudi z več kot 90 % tržnega pridelka.


Bolezni ter poškodbe

Sorta je dobro odporna na navadno krastavost ter srednje občutljiva na plesen na krompirjevki in na gomoljih. Zato mora biti zaščita proti plesni redna in pravočasna. KIS slavnik ni občutljiv na mehanske poškodbe pri izkopu ter na odtiske med skladiščenjem.


Nasveti za pridelavo

KIS slavnik je zelo zgodnja sorta, ki jo pridelujemo na globokih tleh primernih za krompir. Ob ustrezni oskrbi z vodo zelo dobro uspeva tudi na lahkih peščenih tleh. Priporočamo nakaljevanje pri nižjih temperaturah (12 do 15 °C), da dosežemo kalitev večine očes. Nakaljeno seme sadimo na 30-32 cm v vrsti pri medvrstni razdalji 65 do 75 cm in na običajno globino sajenja. Z mineralnimi gnojili gnojimo s 100-120 kg N/ha, 80 kg P2O5/ha in do 200 kg K2O/ha. Za najzgodnejše pridelke uporabimo manjše odmerke dušika in sadimo 5 rastlin/m2, ker sorta nastavlja manjše število gomoljev na rastlino. Za kasnejše pridelke lahko sadimo tudi gosteje in uporabimo večje odmerke dušika.


Embalaža

25kg, 5 kg in 2,5 kg