Krompir KIS Kokra
KIS KOKRA
Slovenska sorta krompirja

KIS SLAVNIK 

Najzgodnejša slovenska sorta

TOP IZBIRA

Sorta tolerantna na sušo
agrosaat-krompir-kakovostni-tip-b
JEDILNI TIP
RUMENA
BARVA KOŽICE
SV. RUMENA
BARVA MESA
ZELO ZGODNJA
ZRELOSTNI RAZRED
VELIK
PRIDELEK
PRIMERNO ZA VRT
Uporabnost in lastnosti

Sorta je zelo primerna tako za tržno pridelavo mladega krompirja, kot za lastno porabo. V ugodnih letih je mogoče pridelovanje brez uporabe sredstev za varstvo rastlin. Primerna je za pridelovanje pod prekrivno tkanino in v rastlinjakih za pridelek v aprilu in maju. KIS Slavnik je kakovostna sorta široke uporabnosti. Po kuhanju ne posivi. Se razmeroma dobro skladišči.


Rastlina, gomolji in pridelek

Oblikuje manjše grme z maloštevilnimi močnimi trikotnimi stebli, z velikimi svetlo zelenimi listi. Cveti redko. Tvori manjše število zelo velikih izenačenih gomoljev, ovalne oblike, ki imajo rumeno gladko kožico in plitva očesa. Meso je svetlo rumene barve. Pridelek je zelo zgoden, saj v ugodnih razmerah doseže zrelost za prvi izkop že v 60 dneh po saditvi. Ob zrelosti je mogoče doseči končni pridelek do 50 t/ha z večino tržnih debelih gomoljev.


Bolezni ter poškodbe

Sorta je dobro odporna na navadno krastavost ter srednje občutljiva na plesen na krompirjevki in na gomoljih. Zato mora biti zaščita proti plesni redna in pravočasna. KIS Slavnik ni občutljiv na mehanske poškodbe pri izkopu ter na odtiske med skladiščenjem.


Nasveti za pridelavo

Pridelujemo ga na globokih tleh primernih za krompir. Ob ustrezni oskrbi z vodo zelo dobro uspeva tudi na lahkih peščenih tleh. Priporočamo nakaljevanje pri nižjih temperaturah (12 do 15 °C), da dosežemo kalitev večine očes. Nakaljeno seme sadimo na 30-32 cm v vrsti pri običajni medvrstni razdalji na običajno globino sajenja. Za najzgodnejše pridelke uporabimo manjše odmerke dušika in sadimo 5 rastlin/m2, ker nastavi manj gomoljev na rastlino.


Embalaža

25kg in 2,5 kg