agrosaat kis krka
KIS KRKA
agrosaat kis sora
KIS SORA
Slovenska sorta krompirja

KIS SLAVNIK 

Najzgodnejša slovenska sorta

TOP IZBIRA

Sorta tolerantna na sušo
Tipi jedilne kakovosti krompirja

Tipi jedilne kakovosti krompirja

agrosaat-krompir-kakovostni-tip-b
JEDILNI TIP
RUMENA
BARVA KOŽICE
SV. RUMENA
BARVA MESA
ZELO ZGODNJA
ZRELOSTNI RAZRED
VELIK
PRIDELEK
PRIMERNO ZA VRT
Uporabnost in lastnosti

Sorta je zelo primerna tako za tržno pridelavo mladega krompirja kot za lastno porabo. Čeprav je zelo zgodnja, se razmeroma dobro skladišči. V ugodnih letih je mogoče pridelovanje brez uporabe sredstev za varstvo rastlin. Primerna je za pridelovanje pod prekrivno tkanino. KIS slavnik je kakovostna sorta široke uporabnosti. Po kuhanju ne posivi. Ob ustreznem skladiščenju je primerna za uporabo do novega leta.


Rastlina in cvetenje

Oblikuje manjše grme z maloštevilnimi močnimi trikotnimi stebli, z velikimi svetlo zelenimi listi z grobo površino. Spodnji listi so na konici zrasli. Cveti redko, cvetovi so beli z modrovijoličnimi konicami.


Gomolji

Tvori manjše število zelo velikih izenačenih gomoljev, ovalne oblike, ki imajo rumeno gladko kožico in plitva očesa. Meso je svetlo rumene barve.


Pridelek

Je zelo zgoden, saj v ugodnih razmerah doseže tehnološko zrelost že v 60 dneh po saditvi. Ob zrelosti je mogoče doseči končni pridelek do 50 t/ha, tudi z več kot 90 % tržnega pridelka.


Bolezni ter poškodbe

Je dobro odporna na navadno krastavost in srednje občutljiva na plesen na krompirjevki in gomoljih, zato mora biti zaščita proti plesni redna in pravočasna. Ni občutljiva na mehanske poškodbe pri izkopu in odtiske med skladiščenjem.


Nasveti za pridelavo

Pridelujemo jo na globokih tleh primernih za krompir. Ob ustrezni oskrbi z vodo zelo dobro uspeva tudi na lahkih peščenih tleh. Priporočamo nakaljevanje pri nižjih temperaturah (12–15 °C), da dosežemo kalitev večine očes. Nakaljeno seme sadimo na 30–32 cm v vrsti pri medvrstni razdalji 65–75 cm in na običajno globino sajenja. Z mineralnimi gnojili gnojimo s 100–120 kg N/ha, 80 kg P2O5/ha in do 200 kg K2O/ha. Za najzgodnejše pridelke uporabimo manjše odmerke dušika in sadimo 5 rastlin/m2, ker sorta nastavlja manjše število gomoljev na rastlino. Za kasnejše pridelke lahko sadimo tudi gosteje in uporabimo večje odmerke dušika.


Embalaža

25kg in 2,5 kg