CORINNA

Zelo zgodnja, lepi gomolji, odlična kakovost

NOVO


Uporabnost in lastnosti Corinna je nova nemška sorta, ki je zgodnejša od sorte anuschka. Primerna je za pridelavo prvega krompirja na njivi ali v vrtu. Odlikujejo jo zelo lepi izenačeni gomolji, ki se jim hitro utrdi kožica in je primerna za pranje. Pridelek je široko uporaben kot mladi krompir, po kakovosti spada v tip B.
Gomolji Tvori do 12 srednje velikih ovalnih gomoljev na rastlino, ki so zelo lepe oblike in zelo hitro utrdijo kožico. Kožica je rumene barve, zelo gladka, s plitvimi očesi. Meso je razmeroma čvrsto, rumene do svetlo rumene barve in se surovo skoraj ne razbarva.
Pridelek Je srednje velik ter zelo izenačen, zanimiv za tržne in hobi pridelovalce.
Bolezni ter poškodbe Sorta je odporna na glavne tipe nematod, dobro odporna na krompirjevo plesen na listih in srednje odporna na plesen na gomoljih. Proti plesni in črni listni pegavosti škropimo pravočasno in redno. Dobro je odporna na belo nogo, črno nogo in navadno krastavost. Ni občutljiva na odtiske pri skladiščenju, manj je občutljiva na mehanske poškodbe pri izkopu in sortiranju.
Skladiščenje Kljub svoji zgodnosti se dobro skladišči prve mesece po izkopu.
Nasveti za pridelavo Corinno sadimo na lažja in srednje težka tla za najzgodnejši pridelek. Priporočamo nakaljevanje semena pred sajenjem oziroma toplotni šok za prekinitev dormance. Za najzgodnejši pridelek sadimo na 32–34 cm v vrsti in 75 cm med vrstami. Za kasnejši pridelek pa lahko 2 cm gosteje. Sadimo srednje veliko seme (35–55 mm) normalno globoko. Lahko jo zaščitimo ob sajenju proti beli nogi. Po vzniku je sorta rahlo občutljiva na herbicid Metribuzin, zato se izogibamo pozni uporabi. Gnojimo srednje intenzivno glede na lokalni standard.