BELLAROSA

Odlična za lahka tla


Uporabnost in lastnosti Kljub zgodnosti ima dovolj visoko vsebnost suhe snovi, kar pomeni kakovost, ki se odraža v široki uporabnosti v kuhinji. Z gostim sajenjem pridelamo srednje velike gomolje, ki so primernejši za kuhanje. Odličen krompir za kuhanje in pečenje, stabilne barve, z nekoliko globljimi očesi za ozimnico. Kljub zgodnosti je primeren za pripravo domačega pomfrita.
Gomolji Posebnost je rdeča kožica in zelo kakovostno rumeno meso.
Pridelek Vrhunski pridelek manjšega števila debelih gomoljev, ki niso za pranje.
Bolezni Zelo je odporna na bolezni, rjavo pegavost v mesu in votlo srce.
Skladiščenje Odlično se skladišči.
Nasveti za pridelavo Je manj zahtevna sorta za tla in oskrbo z vodo. Njena prednost je odlična toleranca na sušo. Na dobrih, globokih tleh jo lahko sadimo gosto, na 27 cm v vrsti, na lažjih peščenih pa na 28-29 cm v vrsti, pri medvrstni razdalji 75 cm. Zaradi manjšega nastavka gomoljev priporočamo gosto sajenje (približno 46.000 rastlin/ha), da gomolji niso predebeli. Gnojimo vsaj s 120-140 kg skupnega N/ha, 100 kg P2O5 /ha in 200-250 K2O/ha pri srednji založenosti tal. Bellarosa je lahko zelo občutljiva na uporabo domačega semena. V primeru saditve domačega semena se lahko pojavijo znaki okužbe z virusom YNTN. Znake okužbe z virusom prepoznamo kot žulje (nekroze), ki so globoko v mesu in zelo poslabšajo kakovost gomoljev. Za kakovosten pridelek je nujno sajenje certificiranega semena.