JELLY

Kakovost in pridelek za vsakogar


TOP IZBIRA

JELLY

Kakovost in pridelek za vsakogar

TOP IZBIRA

blank

ZRELOSTNI RAZRED

Srednje pozna
agrosaat-krompir-barva-kozice-mesa-svetlo-rjava-rumena

BARVA
KOŽICE / MESA

sv.rjava / rumena
blank

PRIDELEK

Zelo velik
agrosaat-krompir-kakovostni-tip-bc

KAKOVOSTNI
TIP

Opis

Vsestransko uporaben kakovosten krompir za ozimnico, odličen za pomfrit. Ima potencial za izjemen pridelek in odlično sposobnost skladiščenja, zato je primeren za kuhanje v aprilu in maju naslednje leto. Dovolj visoka vsebnost sušine omogoča pripravo zelo kakovostnega pomfrita. Po kuhanju ne spreminja barve.


Uporabnost in lasnosti

Srednje zgodnja sorta, odlične kakovosti, manj zahtevna za pridelavo z zelo lepo obliko gomoljev. Meso je rumene barve, kakovostnega tipa B, primerno za široko uporabo v kuhinji. Po kuhanju ima zelo stabilno rumeno barvo in ne sivi. Gomolji so zelo lepe ovalne oblike. Sorta je lahko alternativa sorti jelly, le da je nekoliko zgodnejša.


Gomolji

Otolia tvori srednje veliko število gomoljev, ki so zelo lepe pravilne ovalne oblike. Očesa so zelo plitva, meso je rumene barve, kožica pa ni popolnoma gladka, ampak je rahlo mrežasta.


Pridelek

Je srednje velik do velik ter zelo izenačen. Gomolji so večina srednje veliki in zelo izenačeni, otolia je zelo primerna za ozimnico in za tržno pridelavo.


Bolezni in poškodbe

Otolia je med novejšimi nemškimi sortami verjetno med najodpornejšimi na krompirjevo plesen in na črno listno pegavost. Odporna je na krompirjev rak, nematode, dobro je odporna na navadno krastavost in rjavo pegavost ter votlo srce. Tolerantna je na sušo, dobro je odporna na mehanske poškodbe in odtiske med skladiščenjem.


Skladiščenje

Zelo dobro se skladišči prav do prihodnje pomladi, razlog je v odlični dormanci gomoljev.


Nasveti za pridelavo

Je srednje zgodnja sorta, ki zahteva dobra tla za krompir z dobro preskrbo z vlago. Sadimo gomolje normalne velikosti 35–55 mm na 30–32 cm v vrsti ter 75 cm med vrstami ali približno 42.000 rastlin/ha. Globina sajenja naj bo normalna in priprava tal za sajenje tudi. Gnojimo s skupno količino dušika 160 kg/ha ter ga na lažjih tleh delimo na dva polovična obroka (ob sajenju ter ob osipanju). S fosforjem in kalijem gnojimo kot narekuje standard. Prenaša polovico kalija ob sajenju kot klorid, fosfor naj bo čim bolj vodotopen, zaželeno je gnojenje s 60 kg/ha magnezija za zagotovitev pridelka in kakovosti. Zaščita pred glivičnimi boleznimi naj bo pravočasna in redna kljub izredni odpornosti sorte na krompirjevo plesen in črno listno pegavost.


Embalaža

25kg