Krompir KIS Kokra
KIS KOKRA
agrosaat kis sora
KIS SORA

Slovenska sorta krompirja

KIS KRKA

Bela sorta za ozimnico

TOP IZBIRA

Sorta tolerantna na sušo
agrosaat-krompir-kakovostni-tip-b
JEDILNI TIP
SV. RJAVA
BARVA KOŽICE
BELA
BARVA MESA
SREDNJE POZNA
ZRELOSTNI RAZRED
ZELO VELIK
PRIDELEK
Opis

Široko uporaben kakovosten krompir za pridelavo ozimnice na vseh tipih tal, tudi na lažjih. Sorta je primerna za njivsko pridelavo in vrt ob ustrezni zaščiti proti boleznim. Gomolji so srednje številni, imajo razmeroma čvrsto belo meso in so okroglo ovalne oblike. Pridelek je lahko zelo velik in se lepo skladišči za ozimnico, ker gre za srednje pozno sorto.


Gomolji

Tvori srednje število, 8-10, lepih srednjih do velikih okroglo ovalnih gomoljev. Če so gomolji zelo debeli, imajo lahko malo globlja očesa. Ker je kožica gladka, je KIS krka primerna tudi za pranje.


Pridelek

Pridelek je velik do zelo velik.


Bolezni

Sorta je dobro odporna na navadno krastavost in krompirjevo plesen. Zaščita proti plesni mora biti kljub temu redna in sprotna! V mesu se ne pojavljajo napake, kot sta rjava pegavost in votlo srce.


Skladiščenje

Se odlično skladišči in je dobro odporna na udarce pri izkopu. Dobro prenaša dolgotrajno skladiščenje v manj ustreznih domačih kleteh, zato je primerna tudi za manjše pridelovalce.


Nasveti za pridelavo

KIS krka je srednje pozna sorta, ki ni prezahtevna za oskrbo z vodo. Kot vse poznejše sorte se odlično odziva na namakanje. Zaželeno je, da seme pred sajenjem obvezno zbudimo ali nakalimo za hitrejši vznik. Sadimo prebujeno seme na 32 cm v vrsti pri medvrstni razdalji 75 cm, normalno globoko. Gnojimo s 170-200 kg N/ha, 120 kg P2O5 /ha in 200 do 250 kg K2O/ha.


Embalaža

25kg in 5 kg