KIS KRKA

Popularna slovenska sorta za lažja tla


Uporabnost in lastnosti Široko uporaben zelo kakovosten krompir za pridelavo ozimnice tudi na lažjih tleh. Sorta za njivsko pridelavo ali vrt. Razmeroma čvrst jedilni krompir s svetlo rjavo kožico in belim mesom. KIS krka je perspektivna slovenska sorta za pridelavo ozimnice za vse tipe tal.
Gomolji Tvori srednje število, 8-10, lepih srednjih do velikih okroglo ovalnih gomoljev. Če so gomolji zelo debeli, imajo lahko malo globlja očesa. Ker je kožica gladka, je KIS krka primerna tudi za pranje.
Pridelek Pridelek je velik do zelo velik.
Bolezni Sorta je dobro odporna na navadno krastavost in krompirjevo plesen. Zaščita proti plesni mora biti kljub temu redna in sprotna! V mesu se ne pojavljajo napake, kot sta rjava pegavost in votlo srce.
Skladiščenje Se odlično skladišči in je dobro odporna na udarce pri izkopu. Dobro prenaša dolgotrajno skladiščenje v manj ustreznih domačih kleteh, zato je primerna tudi za manjše pridelovalce.
Nasveti za pridelavo KIS krka je srednje pozna sorta, ki ni prezahtevna za oskrbo z vodo. Kot vse poznejše sorte se odlično odziva na namakanje. Zaželeno je, da seme pred sajenjem obvezno zbudimo ali nakalimo za hitrejši vznik. Sadimo prebujeno seme na 32 cm v vrsti pri medvrstni razdalji 75 cm, normalno globoko. Gnojimo s 170-200 kg N/ha, 120 kg P2O5 /ha in 200 do 250 kg K2O/ha.