KIS KRKA

Slovenska bela sorta za ozimnico


TOP IZBIRA

KIS KRKA

Slovenska bela sorta za ozimnico


TOP IZBIRA

blank

ZRELOSTNI RAZRED

Srednje pozna
agrosaat-krompir-barva-kozice-mesa-svetlo-rjava-bela

BARVA
KOŽICE / MESA

sv. rjava / bela
blank

PRIDELEK

Zelo velik
agrosaat-krompir-kakovostni-tip-a

JEDILNI
TIP

Opis

Široko uporaben kakovosten krompir za pridelavo ozimnice na vseh tipih tal, tudi na lažjih. Sorta je primerna za njivsko pridelavo in za vrt ob ustrezni zaščiti proti boleznim. Gomoji so srednje številni, imajo razmeroma čvrsto belo meso in so okroglo ovalne oblike. Pridelek je lahko zelo velik in se lepo skladišči za ozimnico, ker gre za srednje pozno sorto.


Gomolji

Tvori srednje število, 8-10, lepih srednjih do velikih okroglo ovalnih gomoljev. Če so gomolji zelo debeli, imajo lahko malo globlja očesa. Ker je kožica gladka, je KIS krka primerna tudi za pranje.


Pridelek

Pridelek je velik do zelo velik.


Bolezni

Sorta je dobro odporna na navadno krastavost in krompirjevo plesen. Zaščita proti plesni mora biti kljub temu redna in sprotna! V mesu se ne pojavljajo napake, kot sta rjava pegavost in votlo srce.


Skladiščenje

Se odlično skladišči in je dobro odporna na udarce pri izkopu. Dobro prenaša dolgotrajno skladiščenje v manj ustreznih domačih kleteh, zato je primerna tudi za manjše pridelovalce.


Nasveti za pridelavo

KIS krka je srednje pozna sorta, ki ni prezahtevna za oskrbo z vodo. Kot vse poznejše sorte se odlično odziva na namakanje. Zaželeno je, da seme pred sajenjem obvezno zbudimo ali nakalimo za hitrejši vznik. Sadimo prebujeno seme na 32 cm v vrsti pri medvrstni razdalji 75 cm, normalno globoko. Gnojimo s 170-200 kg N/ha, 120 kg P2O5 /ha in 200 do 250 kg K2O/ha.


Embalaža

25kg in 5 kg