agrosaat kis slavnik
KIS SLAVNIK
agrosaat marabel
MARABEL
Slovenska sorta krompirja

KIS SORA

Najbolj priljubljena domača sorta

TOP IZBIRA

Tipi jedilne kakovosti krompirja

Tipi jedilne kakovosti krompirja

agrosaat-krompir-kakovostni-tip-a
JEDILNI TIP
BELA
BARVA KOŽICE
BELA
BARVA MESA
POZNA
ZRELOSTNI RAZRED
ZELO VELIK
PRIDELEK
Uporabnost in lastnosti

Sorta je zelo primerna tako za tržno pridelavo mladega krompirja kot lastno porabo. Odličen čvrst in večnamenski jedilni krompir, primeren za kuhanje, pečenje in za pripravo odlične krompirjeve solate. Izjemno okusna sorta, primerna za ozimnico do pozne pomladi. Vsebnost sušine je okoli 21 %. Po kuhanju ne spremeni barve.


Rastlina in cvetenje

Oblikuje manjše grme z maloštevilnimi močnimi trikotnimi stebli, z velikimi svetlo zelenimi listi z grobo površino. Spodnji listi so na konici zrasli. Cveti redko, cvetovi so beli z modrovijoličnimi konicami.


Gomolji

Gomolji z gladko svetlo kožico so srednje številni, srednje debeli in ovalne oblike. Meso je kremno bele barve, očesa srednje globoka, kožica je svetla. Gomolji se zelo dobro ločijo od stolonov. KIS Sora je občutljiva na plesen na gomoljih.


Pridelek

Je zelo zgoden, saj v ugodnih razmerah doseže tehnološko zrelost že v 60 dneh po saditvi. Ob zrelosti je mogoče doseči končni pridelek do 50 t/ha, tudi z več kot 90 % tržnega pridelka.


Bolezni ter poškodbe

Je srednje odporna sorta na krompirjevo plesen, zato mora biti zaščita proti plesni in črni listni pegavosti redna in sprotna. Priporočamo tudi preventivno zaščito. Ob izkopu mora biti rastlina zdrava, da kasneje ne gnije v skladišču. Odporna je proti rjavi pegavosti in votlemu srcu v mesu. Zaradi svojih lastnosti ni posebej primerna za ekološki način pridelovanja.


Nasveti za pridelavo

KIS Sora je primerna za srednje globoka do globoka humusna tla, za lahka peščena tla je manj primerna. Zelo dobro se odziva na namakanje. Zaradi večjega nastavka gomoljev sadimo nekoliko redkeje, 35 cm v vrsti (75 cm med vrstami). Gnojimo s hlevskim gnojem in z mineralnimi gnojili z 170–200 kg N/ha, 120 kg P₂O₅/ha ter 250 kg K₂O. Odmerek dušika razdelimo v do dva do tri obroke. Je ena redkih sort, ki dobro prenaša nizke skladiščne temperature in ne pride do slajenja mesa gomoljev. Se dobro skladišči. Priporočamo nakaljevanje gomoljev. Primerna je za pranje in ščetkanje.


Embalaža

25kg in 5 kg