KIS SORA

Najbolj priljubljena domača sorta


TOP IZBIRA

KIS SORA

Najbolj priljubljena domača sorta

TOP IZBIRA

blank

ZRELOSTNI RAZRED

Pozna
agrosaat-krompir-barva-kozice-mesa-bela-bela

BARVA
KOŽICE / MESA

bela / bela
blank

PRIDELEK

Zelo velik
agrosaat-krompir-kakovostni-tip-a

JEDILNI
TIP

Opis

Odličen čvrst in večnamenski jedilni krompir, primeren za kuhanje, pečenje in za pripravo odlične krompirjeve solate. Izjemno okusna sorta, primerna za ozimnico do pozne pomladi. Vsebnost sušine je okoli 21 %. Po kuhanju ne spremeni barve.


Gomolji

Gomolji z gladko svetlo kožico so srednje številni, srednje debeli in ovalne oblike. Meso je krem belo, očesa srednje globoka, kožica je svetla. Gomolji se zelo dobro ločijo od stolonov. KIS sora je občutljiva na plesen na gomoljih.


Pridelek

Oblikuje zelo velik pridelek srednje debelih gomoljev.


Bolezni

Je srednje odporna sorta na krompirjevo plesen, zato mora biti zaščita proti plesni in črni listni pegavosti redna in sprotna. Priporočamo tudi preventivno zaščito. Ob izkopu mora biti rastlina zdrava, da kasneje ne gnije v skladišču. Odporna je proti rjavi pegavosti in votlemu srcu v mesu. Zaradi svojih lastnosti ni posebej primerna za ekološki način pridelovanja.


Skladiščenje

Se dobro skladišči do pozne spomladi.


Nasveti za pridelavo

KIS sora je primerna za srednje globoka do globoka humusna tla, za lahka peščena tla je manj primerna. Zelo dobro se odziva na namakanje. Zaradi večjega nastavka gomoljev sadimo nekoliko redkeje, 35 cm v vrsti (75 cm med vrstami). Gnojimo s hlevskim gnojem ter z mineralnimi gnojili s 170 do 200 kg N/ha, 120 kg P₂O₅/ha ter 250 kg K₂O. Odmerek dušika razdelimo v dva do tri obroke. Je ena redkih sort, ki dobro prenaša nizke skladiščne temperature in ne pride do slajenja mesa gomoljev. Se dobro skladišči. Priporočamo nakaljevanje gomoljev. Primerna je za pranje in ščetkanje.


Embalaža

25 kg, 10 kg in 5 kg