Krompir KIS Krka
KIS KRKA
agrosaat krompir anuschka
ANUSCHKA

Slovenska sorta krompirja

KIS SORA

Najbolj priljubljena bela domača sorta

TOP IZBIRA

agrosaat-krompir-kakovostni-tip-a
JEDILNI TIP
BELA
BARVA KOŽICE
BELA
BARVA MESA
POZNA
ZRELOSTNI RAZRED
ZELO VELIK
PRIDELEK
Uporabnost in lastnosti

Odličen čvrst solatni krompir primeren za kuhanje, pečenje in še posebno za krompirjevo solato. KIS Sora je izjemno okusna sorta srednje čvrstim mesom, primerna za ozimnico do pozne pomladi. Vsebnost sušine je okoli 21 %. Po kuhanju ne spremeni barve.


Rastlina in cvetenje

Oblikuje manjše grme z maloštevilnimi močnimi trikotnimi stebli, z velikimi svetlo zelenimi listi z grobo površino. Spodnji listi so na konici zrasli. Cveti redko, cvetovi so beli z modrovijoličnimi konicami.


Gomolji

Gomolji z gladko svetlo kožico so srednje številni, srednje debeli in ovalne oblike. Meso je belo, očesa srednje globoka, kožica je svetla.


Pridelek

Oblikuje zelo velik pridelek srednje debelih gomoljev.


Bolezni

Je zelo odporna proti krompirjevemu virusu Y ter proti nekaterim rasam krompirjeve ogorčice. Odporna je proti rjavi pegavosti in votlemu srcu. KIS Sora je srednje občutljiva na plesen na gomoljih in krompirjevki. Priporočamo preventivno zaščito.


Skladiščenje

Se dobro skladišči do pozne spomladi.


Nasveti za pridelavo

KIS Sora je primerna za srednje globoka do globoka humusna tla, za lahka peščena tla je manj primerna. Zaradi večjega nastavka gomoljev sadimo nekoliko redkeje na 35 cm v vrsti. Odmerek dušika razdelimo v dva do tri obroke. KIS Sora je ena redkih sort, ki dobro prenaša nizke skladiščne temperature in ne sladi.


Embalaža

25kg in 5 kg