KIS SORA

Najbolj priljubljena domača sorta


Uporabnost in lastnosti Odličen čvrst večnamenski jedilni krompir, primeren za kuhanje, pečenje in za pripravo odlične krompirjeve solate. KIS sora je izjemno okusna sorta s srednje čvrstim mesom, primerna za ozimnico do pozne pomladi. Vsebnost sušine je okoli 21 %. Po kuhanju ne spremeni barve. KIS sora spada v tip kuhanja A.
Gomolji Gomolji z gladko svetlo kožico so srednje številni, srednje debeli in ovalne oblike. Meso je krem belo, očesa srednje globoka, kožica je svetla. Gomolji se zelo dobro ločijo od stolonov. KIS sora je občutljiva na plesen na gomoljih.
Pridelek Oblikuje zelo velik pridelek srednje debelih gomoljev.
Bolezni Je srednje odporna sorta na krompirjevo plesen, zato mora biti zaščita proti plesni in črni listni pegavosti redna in sprotna. Rastlina mora biti zaščitena preventivno pred prvim pojavom plesni in do izkopa. Ker je občutljiva na plesen na gomoljih, mora biti ob izkopu zdrava, da kasneje ne gnije v skladišču. Odporna je proti rjavi pegavosti in votlemu srcu v mesu. Zaradi svojih lastnosti ni posebej primerna za ekološki način pridelovanja.
Skladiščenje Se dobro skladišči do pozne spomladi.
Nasveti za pridelavo KIS sora je primerna za srednje globoka do globoka humusna tla, za lahka peščena tla je manj primerna. Zelo dobro se odziva na namakanje. Zaradi večjega nastavka gomoljev sadimo nekoliko redkeje, 35 cm v vrsti (75 cm med vrstami). Gnojimo s hlevskim gnojem ter z mineralnimi gnojili s 170 do 200 kg N/ha, 120 kg P2O5 , ter 250 kg K2O. Odmerek dušika razdelimo v dva do tri obroke. KIS sora je ena redkih sort, ki dobro prenaša nizke skladiščne temperature in ne pride do slajenja mesa gomoljev. Priporočamo nakaljevanje gomoljev. Primerna je za pranje in ščetkanje.