koruza silaza novo
LG 31.459
Krompir KIS Tamar
KIS TAMAR

Slovenska sorta krompirja

KIS BLEGOŠ

Zgoden, za gurmane

NOVO

agrosaat-krompir-kakovostni-tip-b
JEDILNI TIP
RUMENA
BARVA KOŽICE
RUMENA
BARVA MESA
ZGODNJA
ZRELOSTNI RAZRED
SREDNJE VELIK
PRIDELEK
PRIMERNO ZA VRT
Uporabnost in lastnosti

KIS Blegoš je nova zgodnja slovenska sorta odlične jedilne kakovosti, z dovolj visoko sušino (21 %). Sorta je široko uporabna v kuhinji primerna še posebno za kuhanje, pečenje in praženje. Primerna tudi za pripravo ocvrtega krompirja.


Rastlina, gomolji in pridelek

Sorta oblikuje manjše grme s številnimi stebli, listi so manjši in temno zeleni. Cveti intenzivno z belo vijoličnimi cvetovi. Tvori 10 do 12 srednjih do manjših okroglo ovalnih gomoljev na rastlino. Kožica in meso sta rumena s plitvimi očesi.


Bolezni ter poškodbe

Sorta je dobro odporna na navadno krastavost ter srednje odporna na plesen na krompirjevki in na gomoljih. Zato mora biti zaščita proti plesni redna in pravočasna. KIS Blegoš ni posebno občutljiv na mehanske poškodbe pri izkopu ter na odtiske med skladiščenjem.


Nasveti za pridelavo

Pridelujemo ga na globokih tleh primernih za krompir. Ob ustrezni oskrbi z vodo (namakanju) zelo dobro uspeva tudi na lahkih peščenih tleh. Priporočamo nakaljevanje in pokrivanje s prekrivko za zgodnejši pridelek v vrtovih. Nakaljeno seme sadimo na 30-32 cm v vrsti pri običajni medvrstni razdalji na običajno globino sajenja.


Embalaža

25kg in 5 kg