Krompir Corinna
CORINNA
Agrosaat KIS Blegoš
KIS BLEGOŠ

Krompir

ALONSO

Rumen, okusen in čvrst

Sorta tolerantna na sušo
agrosaat-krompir-kakovostni-tip-b
JEDILNI TIP
RUMENA
BARVA KOŽICE
RUMENA
BARVA MESA
OD ZGODNJA DO SREDNJE ZGODNJA
ZRELOSTNI RAZRED
ZELO VELIK
PRIDELEK
PRIMERNO ZA VRT
Uporabnost in lastnosti

Alonso je razmeroma čvrsta sorta odlične jedilne kakovosti. Sorta je jedilnega tipa AB-B v kuhinji primerna še posebno za kuhanje, solate, pečenje ter praženje. Po kuhanju ne spreminja barve in je zelo primerna za lupljenje. Se razmeroma dobro skladišči v primernem skladišču za krompir.


Rastlina, gomolji in pridelek

Sorta oblikuje večje grme s številnimi stebli. Začetna rast je hitra. Zelo hitro med rastjo tvori srednje število srednjih do debelih okroglo ovalnih gomoljev na rastlino, ki so hitro primerne debeline za izkop. Če sadimo nakaljena semena, je izkop lahko še zgodnejši. Kožica, ki je rahlo hrapava, in meso sta rumena. Pridelek je lahko velik do zelo velik in precej zgodaj primeren za spravilo.


Bolezni ter poškodbe

Alonso je dobro odporen na navadno krastavost ter srednje odporen na krompirjevo plesen na krompirjevki ter dobro odporen na plesen na gomoljih. Zato svetujemo preventivno in redno zaščito pred krompirjevo plesnijo. Alonso ni občutljiv na mehanske poškodbe ter na odtiske med skladiščenjem.


Nasveti za pridelavo

Pridelujemo na dobrih tleh primernih za krompir, ki so redno oskrbovana z vodo in odcedna. Spada med sorte, ki so glede oskrbe s hranil in dušikom manj zahtevne. Zelo dobro prenaša sušni in vročinski stres, saj zelo hitro napolni gomolje. Seme sadimo na 30-32 cm v vrsti pri običajni medvrstni razdalji. Z dušikom gnojim dvakrat ob sajenju in pred osipanjem. Za še zgodnejši pridelek seme nakalimo.


Embalaža

25 kg