koruza silaza novo
LG 31.515

Krompir

SIMONETTA

Kombinacija najboljšega v eni sorti

NOVO

TOP IZBIRA

JEDILNI TIP
RUMENA
BARVA KOŽICE
RUMENA
BARVA MESA
SREDNJE ZGODNJA
ZRELOSTNI RAZRED
VELIK
PRIDELEK
Značilnosti sorte in pridelovanje

Srednje zgodnja sorta, premium jedilne kakovosti tipa AB s čvrstim mesom za pripravo solat, kuhane­ga, praženega in pečenega krom­pirja. Simonetta je bila leta 2022 izbrana za sorto leta med nemški­mi pridelovalci krompirja. Lahko jo postavimo ob bok sorti Bernina, je pa manj zahtevna za pridelavo zaradi boljše odpornosti na krompirjevo plesen. Tvori srednje število izenačenih gomoljev zelo lepe rahlo podolgovato ovalne oblike s plitvimi očesi, meso je intenzivne rumene barve, kožica pa je gladka in rumena. Ima velik delež zelo atraktivnih lepih gomoljev. Pridelek je srednje velik do velik ter zelo primeren za ozimnico in za tržno pridelavo. Gomolji so idealni za pranje in pakiranje. Preventivno jo ščitimo proti plesni in proti črni listni pegavosti. Pri izkopu smo pozorni na mehanske poškodbe. Sorta Simonetta ni pretirano zahtevna za pridelavo, potrebuje manj dušika in je primerna za ekološki način pridelave. Z dušikom gnojimo dvakrat; 2/3 pred sajen­jem in 1/3 pred osipanjem. Vseeno pa zahteva dobra in globoka tla dobro preskrbljena z vlago, kljub dobri toleranci na sušo in vročino. Zaradi zelo dobre skladiščne sposobnosti seme pred sajen­jem prebudimo vsaj 7–10 dni. V profesionalni pridelavi svetujemo varstvo pred glivično boleznijo bela noga (Rizoktonija). Sadimo jo normalno globoko in lahko neko­liko gosteje 4,6 rastline na m².