Krompir KIS Tamar
KIS TAMAR
Krompir Simonetta
SIMONETTA

Slovenska sorta krompirja

KIS MANGART

Roden, rumen, pozen, zanesljiv

Sorta tolerantna na sušo
agrosaat-krompir-kakovostni-tip-b
JEDILNI TIP
RUMENA
BARVA KOŽICE
RUMENA
BARVA MESA
POZNA
ZRELOSTNI RAZRED
ZELO VELIK
PRIDELEK
Uporabnost in lastnosti

KIS Mangart je novejša zelo zanesljiva pozna slovenska sorta dobre jedilne kakovosti. Sorta je široko uporabna v kuhinji primerna za kuhanje, pečenje in praženje. Po kuhanju ne potemni. Se zelo dobro dolgo skladišči in je primerna za pomladansko ozimnico.


Rastlina, gomolji, pridelek in bolezni

Oblikuje srednje velike grme z manj stebli. Začetna rast je počas­nejša. Tvori 10–12 srednje debelih ovalnih gomoljev, pridelek je lahko zelo velik. Kožica je rahlo hrapava, meso pa je rumene barve, očesa so plitva. Sorta je dobro odporna na notranje napake ter srednje odporna na plesen na krompirjevki in na gomoljih. Zaščita proti plesni naj bo pravočasna ter vse obdobje rasti.


Nasveti za pridelavo

Mangart je sodobna sorta dobro tolerantna na sušo in vročinski stres, tudi v sušnih letih gomolji ostanejo dovolj debeli in niso deformirani. Pridelujemo ga na globokih tleh primernih za krompir. Na lažjih tleh je treba zagotoviti namakanje. Seme sadimo redkeje na 32–34 cm v vrsti na običajno globino sajenja. Ker gre za pozno sorto, priporočamo gnojenje z dušikom razdeljeno v dva do tri obroke, v večjem skupnem odmerku.


Embalaža

25 kg in 5 kg