Pravi hibrid koruze za optimalni krmni obrok poveča vaš dobiček
Fuzarioze na koruzi so težava mokrih let in ozkega kolobarja
LG Animal Nutrition - Živinorejci na trgu prepoznavajo Limagrain kot vodilno podjetje v prehrani živali zahvaljujoč visoko kakovostni silažni koruzi. LG je postal globalni specialist za silažo. Znano je, da je že leta 1977 bilo Limagrain prvo semenarsko podjetje, ki se je lotilo v svojih razvojnih raziskavah, kakšen je pridelek koruze v povezavi s kakovostjo silaže. Svoje raziskave so kasneje razširili na vpliv hibridov na prirejo živali, predvsem prirejo mleka in zdravstveno stanje živali. Dejstvo je, da so danes sposobni svetovati najprimernejše sorte rejcem govedi glede na krmne obroke na kmetijah. Z doma pridelano silažno koruzo so rejci lahko dohodkovno najuspešnejši v reji. LG visoko kakovostni hibridi za silažo so označeni z oznako LGAN.
Glavna energetska vira za prirejo govejih živali v koruzi sta prebavljiva vlaknina in škrob. Žlahtnjenje na povečano prebavljivost vlaknine je zahtevnejše od klasičnega, ker zahteva večji izbor genov in bistveno več znanja. Kljub zahtevnosti podjetje Limagrain že prek 40 let neprekinjeno investira v povečano prebavljivost vlaknine pri sortah silažne koruze. Vlaknina je najbolj kvaliteten in stabilen vir energije za prežvekovalce. Krave in goveji pitanci pa so navsezadnje prežvekovalci. Upoštevati moramo, da se vsebnost škroba v koruzi lahko spreminja pod vplivom klimatskih sprememb (suša, moča, vročina ...). Na drugi strani pa je prebavljivost vlaknine genetsko pogojena in se bistveno manj spreminja pod vplivom vremena. Pravimo, da je ta del energije za živali varno shranjen v sami rastlini.
Če opazujemo hibride z visoko prebavljivo vlaknino, ne more mimo dejstva, da je LG-program žlahtnjenja osnovan na inbridiranih linijah za križanje, ki imajo tudi zelo visoko prebavljivost vlaknine. Vsako leto tako preizkušajo kar 60.000 inbridiranih linij koruze in izmed njih izberejo le 40 za povečanje prebavljivosti LGAN-hibridov. Samo za ilustracijo – v skupini zelo zgodnjih in zgodnjih sort (FAO 180–300) vsako leto naredijo več kot 300.000 analiz kakovosti z namenom, da bi odkrili nove LGAN-sorte. Dodatno so na Nizozemskem razvili še analitski oddelek imenovan PHIRA, ki razvija nove metode in orodja za podporo žlahtniteljem koruze. Med ostalim so razvili analitiko NIRS (bližnja infrardeča spektroskopija) s kalibracijo naprave NIRS kar na kombajnu. Ta kar na poskusnem polju ob žetvi analizira koruzne linije. Moderen in avtomatiziran analitski pristop jim omogoča tako ogromno število analiz genotipov in zelo hitro izbiro novih LGAN-hibridov s povečano prebavljivostjo. Kasneje vse nove hibride preizkušajo v evropski mreži poskusov pod različnimi klimatskimi pogoji. Izbrani hibridi morajo dokazati svojo kakovost in stabilnost pridelka v vseh klimatskih pogojih. Cilj izbora je, da vsakemu rejcu zagotovijo zadostno količino koruzne silaže in večjo kakovost krme.
Vsi koraki žlahtnjenja so osredotočeni v boljšo učinkovitost krmnih obrokov za govedo z namenom izboljšane prireje mleka, mesa in boljše zdravje pri živalih. Rezultati in prednosti žlahtnjenja so bili izmerjeni v šestih evropskih državah na neodvisnih raziskovalnih inštitutih. Ugotovili so večjo prirejo mleka od 0,4 do 2,6 kg mleka na kravo na dan pri LGAN- hibridih v primerjavi s konvencionalnimi hibridi koruze. Prednost sort s povečano prebavljivostjo vlaknine pa je bila tudi v prihranku za veterinarske usluge, saj so se zelo zmanjšale težave z zakisanjem vampa pri govedu (acidoze). Prihranek se je še posebno pokazal pri zelo intenzivni reji, kjer v krmnih obrokih prevladuje koruza (več kot 60 %). Zagotovo lahko pri analizah silažne mase ugotovimo visoko vsebnost škroba v določenih LGAN-hibridih, ne smemo pa spregledati tudi njihove povečane prebavljivosti vlaknine. Tudi kakovost škroba je pomembna v prehrani živali. Ekipa raziskovalcev PHIRA je na Nizozemskem razvila ekskluzivno NIRS-kalibracijo za oceno razgradljivosti škroba v vampu govedi in možnost optimiziranja vsebnosti energije v vampu. Prebavljivost vlaknine je bistvena tudi za “škrobnate” hibride, ker poveča konzumacijo krme govejih živali in večjo učinkovitost krmnih obrokov. V letu 2021 je neodvisni francoski inštitut dokazal, da lahko rejci prihranijo kar znatno količino močne energetske krme zahvaljujoč dobri kakovosti škroba v teh sortah. Ta prednost se najbolj odraža pri uravnoteženih krmnih obrokih, kjer je polovica koruze in polovica trave z dodatkom žit in koncentratov (40–60 % koruze v obrokih). V Limagrainu so te hibride s kakovostnejšim škrobom v zrnju poimenovali STARPLUS.
Z namenom, da bi lahko uspešno sledili potrebam sodobnih rejcev, člani LG-prodajnih ekip tudi redno izpopolnjujejo svoje znanje o živinoreji. Ko je usposabljanje končano, pridobijo znanje, kako natančno izbrati pravo sorto koruze glede na vrsto izbranega krmnega obroka na kmetiji. Pristop MILK+ k izbiri najbolj ustreznih sort kaže, katero sorto izbrati za najboljši rezultat pri prireji mleka. Metoda vrednotenja MILK+ združuje pridelek koruze skupaj s kakovostnimi parametri za dobro oceno prireje mleka na hektar koruze in prirejo na kilogram zaužite suhe snovi pri živalih. Tako pokaže tudi kakovostne kriterije sorte.
V prihodnjem letu bo LG pomagal svojim kupcem semena in rejcem tudi z digitalno aplikacijo Agrility. Razvijalci aplikacije so izdelali orodje na osnovi satelitskih posnetkov njivskih površin s koruzo, da jo bodo kmetje lahko uporabili za oceno najboljšega termina žetve s sušino silažne koruze med 32 in 35 odstotki. Ta del aplikacije so poimenovali Agrility.harvest. Izdelali pa so tudi aplikacijo za oceno in napoved pridelka po posameznih njivah, ki pa se imenuje Agrility. yield. Napovedi je možno izdelati 3 do 4 tedne pred žetvijo koruze s precej veliko zanesljivostjo pridobljenih podatkov. Aplikacija Agrility bo pomagala kmetom, da bodo poželi in ohranili najboljšo kakovost koruzne silaže ter pripravili svojim živalim količinsko in kakovostno najboljšo doma pridelano krmo.
Končno pa je Limagrain tudi tesno povezan z evropskimi rejskimi organizacijami in je član evropske mreže rejcev mleka (European Dairy Farmers). Gre za mlečno platformo, kjer si lahko rejci člani izmenjujejo izkušnje, ideje in znanje. Namen združevanja je dodana vrednost za posameznega rejca mleka, za združenja in samo povezovanje kmetov znotraj celotne Evrope.
LGAN-delovanje je osnovano na treh glavnih stebrih: genetiki, znanju in servisu za uporabnika. LG tako že 44 let s svojimi inovacijami pri izboljšanju kakovosti silaže podpira kmete, rejce pa z najboljšim možnim svetovanjem v prehrani živali in reji.
Zaradi vseh teh dejstev je LG vodilna znamka v silažni koruzi!
Martin Cazot, Limagrain Europe