Kdaj silirati, ko se koruza suši?
Kako najceneje namolsti več mleka?
Pripravil: Jože Mohar, univ. dipl. inž. agr.; Agrosaat, d. o. o.
Sodobni prireji mleka in mesa postajata za govedorejce vedno zahtevnejši. Vsak sodoben rejec išče napredek za svojo čredo v genetiki živali, zagotavljanju ustreznega zdravstvenega stanja živali, izbiri najboljših živali z največjim potencialom za prirejo in pridelavi najboljše možne lastne osnovne krme za izkoristek rejskega potenciala živali. Poslanstvo semenarske hiše Agrosaat je, da z novimi sortami in semeni na trgu zagotovi večjo kakovost osnovne krme, ki jo prinaša napredek v žlahtnjenju. Pri tem smo še posebej osredotočeni na osnovno krmo: v silažno koruzo kot glavni vir energije in kakovostno travinje, ki zagotavlja največje možne priraste in največjo možno prirejo mleka. Poznavanje potreb živali, dobro zdravstveno stanje le-teh ter dobro poznavanje rastlin so nujno potrebni za to, da dosežemo visoko zastavljene rejske cilje.
Sodobne smernice žlahtnjenja silažne koruze so seveda usmerjene v čim večji pridelek silažne mase. Ostale zahteve za sodobne hibride so: odpornost rastlin na poleganje, toleranca na poletni stres, odpornost na bolezni, zdravo listje in storži, po novem pa si prizadevamo tudi za visoko kakovost prebavljive vlaknine (koruznice).
Energija za prirejo mleka in mesa iz zrnja – škroba nam je najbolj poznana iz preteklosti. Škrob je za živali popolnoma prebavljiv in tudi najlažje merljiv. Na vsebnost škroba v koruzni silaži lahko vplivamo s časom spravila in višino žetve s kombajnom. Kasneje spravljamo silažno koruzo ter višje jo žanjemo, več je škroba v silažni masi. Normalne vsebnosti škroba v silažni koruzi so 250–350 g na kg suhe snovi (SS). Če poenostavimo to ugotovitev, to pomeni približno 30 % škroba v SS silažne koruze. Izjemna so leta z manjšo vsebnostjo škroba, npr. preteklo leto, ko so imele zaradi suše prizadete rastline manjše storže ali pa jih sploh ni bilo. Takrat rastlina do neke mere nadomesti pomanjkanje škroba s povečano prisotnostjo enostavnih sladkorjev v koruznici.
Drugi, do pred nekaj let manj poznan, vendar zelo pomemben vir energije za prirejo mleka in mesa je vlaknina oziroma celične stene, ki sestavljajo liste in steblo. Vlaknina predstavlja približno 40 % zaužite SS pri živalih (400 g/kg suhe snovi). Zanimiva pa je velika razlika v kakovosti oz. prebavljivosti celičnih sten – vlaknine (koruznice). Pri tem imamo v mislih celulozo in hemicelulozo ali z drugimi besedami vlaknino, topno v nevtralnem detergentu. Označimo jo s kratico NDF. Prebavljivost se giba med 43 in 58 % pri najbolj prebavljivih silažnih koruzah. Razliko v prebavljivosti vlaknine strokovno merimo z DINAG-vrednostjo, ki je poimenovanje za prebavljivost vlaknine brez škroba in enostavnih sladkorjev. 1 % razlike v prebavljivosti vlaknine prinaša že razliko v prireji mleka za 0,14 NEL/kg SS. V preteklih letih smo rejce intenzivno opozarjali na čas spravila koruze pri skupni sušini med 30 in 35 %, saj je skupna sušina pri spravilu koruze izjemnega pomena za njeno prebavljivost! Odgovor na te znanstvene izsledke in izzive je program LG Animal Nutrition, ki ga je Agrosaat uvedel na slovenski trg pred tremi leti. Koruze iz tega programa prepoznamo po rumeni nalepki in kratici LG Animal Nutrition na vreči semena. Program se med govedorejci nezadržno širi, saj daje dokazano pozitivne učinke v prireji mleka in mesa. Samo podatek, da je ta program v treh letih po uvajanju v Sloveniji zasedel že 25-odstotni delež v setveni strukturi silažnih koruz je zelo zgovoren!
Nazoren primer prikazuje, kaj prinaša bolje prebavljiva silažna koruza:
- Z 1 ha koruze za silažo lahko pridelamo na primer: 15.000 kg SS/ha.
- Povečanje prebavljivosti organske snovi za 1 % prinaša v 1 kg suhe snovi (SS) povečanje energije za prirejo mleka za 0,14 NEL.
- Pomeni povečan pridelek energije/ha: 15.000 kg SS/ha x 0,14 NEL/kgSS = 2100 NEL/ha več!
- Za prirejo 1 kg mleka potrebuje krava molznica približno 3,14 NEL.
- Hiter in bujen mladostni razvoj in zgodnje cvetenje.
- Zanesljiva oprašitev in pridelek.
- Pomeni: 2100 NEL/ha / 3,14 NEL/kg mleka = 670 kg mleka več iz 1 ha koruze, ki ima za 1 % boljšo prebavljivost organske snovi oz. vlaknine!
ŠE FINANČNI POGLED NA VEČJO PREBAVLJIVOST KORUZE PREKO MLEKA: (povprečna cena mleka 0,35 €/kg). Za 1 % bolj prebavljiva silažna koruza prinaša iz 1 ha za kmetijo dodaten prihodek: 670 kg več mleka/ha x 0,35€/kg mleka = 235 € več/ha.
POZOR: 235 € več dohodka iz 1 ha boljše silažne koruze pri enakem pridelku!
Primer nam enostavno prikaže, da se je na kmetiji pametno odločati za pridelovanje hibridov koruze s povečano prebavljivostjo LGAN (LG Animal Nutrition), saj kažejo enostavno povečano ekonomiko prireje iz bolj prebavljive organske snovi. Če povzamemo ugotovitve o prebavljivosti organske snovi, žival prebavi približno 70 % suhe snovi (30 % škroba in sladkorjev ter 40 % vlaknine), ki jo požre, ostalih 30 % pa gre v blato in urin. Iz teh 70 %, kar krava prebavi, pa je zelo pomembno, koliko energije lahko izkoristi za vzdrževanje in prirejo mleka ter mesa. Mero za skupno prebavljivost organske snovi strokovno poimenujemo z oznakami kot VEM ali DOM. Energijo, ki jo krave porabijo za tvorbo mleka, strokovno imenujemo NEL ali Neto Energija za Laktacijo. To mero izražamo v Mj/kg SS in je večini rejcev že dalj časa dobro poznana, saj je enostavna za razumevanje potrebne energije za tvorbo mleka pri molznicah.
Katere so prednosti za rejce govedi, ki krmijo LGAN-silažo, pred rejci, ki krmijo še vedno klasične hibride koruze za zrnje?
Zaradi boljše prebavljivosti organske snovi (boljša vlaknina in škrob) pridelajo na hektaru koruze več energije kot s klasično koruzo. Živali požrejo več bolj prebavljive silažne koruze kot klasične. Živali bolje prežvekujejo bolje prebavljivo vlaknino in so zato bolj zdrave (ni zakisanja vampa). Rejci namolzejo več mleka, ker so živali bolje oskrbljene z energijo za tvorbo mleka iz 1 hektara koruze. Mleko, namolzeno iz LGAN-silažne koruze, je pridelano cenejše, saj dobijo živali več energije iz iste količine kakovostnejše osnovne krme.
Vse te strokovno podkrepljene ugotovitve so brez dvoma zadosten razlog, da se govedorejci lažje odločijo za setev LGANhibridov, ki jih enostavno prepoznajo po rumenem znaku LG Animal Nutrition na vreči semena.