SAVANNA

Bela in zelo lepa sorta


Uporabnost in lastnosti Sorta za najzahtevnejše kupce, ki zahtevajo belo meso in belo kožico. Njen izgled je odličen, saj je njena kožica tako gladka, da je zelo primerna za pranje. Še posebno se to izkaže v vroči klimi, ko odlično počaka v skladišču. Dovolj visoka vsebnost sušine v mesu pomeni kakovost tipa B, ki izstopa med standardnimi belomesnatimi sortami. Za dosego boljšega okusa priporočamo, da krompir po izkopu odleži nekaj časa v skladišču in doseže poln okus. Zaradi odlične dormance savanno lahko zelo dolgo skladiščimo, do naslednje pomladi tudi v domačih skladiščih.
Gomolji Tvori srednje do večje število srednje velikih, lepih ovalnih gomoljev. Ti so zaradi plitvih očes in zelo gladke kožice idealni za pranje.
Pridelek Je zelo velik in izenačen.
Bolezni Je zelo odporna na navadno krastavost in belo nogo. Odlikuje pa jo tudi dobra odpornost na plesen na gomoljih, kar pomeni, da v skladišču po izkopu ob nezadostni zaščiti proti krompirjevi plesni ne gnije pogosto.
Nasveti za pridelavo Je sorta z izjemno globokimi koreninami, ki med belimi sortami najbolje prenaša vročinski stres in sušo. Sadimo prebujeno seme na 32 cm v vrsti pri medvrstni razdalji 75 cm normalno globoko. Zaradi odličnega izkoristka hranil svetujemo za 10 % zmanjšan odmerek dušika in kalija kot pri ostalih sortah. Gnojimo od 150-160 kgN/ha, 100 kg P2O5/ha in od 200 -220 kg K2O/ha. Na ta način se izognemo pregnojenosti sorte in posledično sivenju mesa, prevelikemu nastavku gomoljev in prepoznemu zorenju. Uporabo domačega semena zelo odsvetujemo, ker pridelek gomoljev lahko bolj poka. Svetujemo uporabo certificiranega semena.