KIS RAZOR

Slovenska sorta z rumenim mesom za lahka tla

NOVO

Uporabnost in lastnosti KIS razor je srednje pozna sorta namenjena pridelavi za dolgotrajno skladiščenje za ozimnico. Sorta je primerna za pridelavo na vseh tleh primernih za krompir, dobro pa jo pridelamo tudi na lažjih tleh. Rastlina je dobro odporna na sušni stres. Tvori zelo velik pridelek izenačenih debelih gomoljev z gladko kožico. KIS razor je sorta srednje odporna na glavne bolezni krompirja ter se zelo dobro skladišči.
Gomolji Tvori srednje število zelo velikih gomoljev, 8–10 na grm, dolgo ovalne oblike, ki imajo rumeno gladko kožico in plitva očesa. Meso je srednje čvrsto, svetlo rumene barve, ki ne spreminja barve po kuhanju in ne potemni. Kožica je rumena.
Pridelek Je lahko zelo velik, gomolji so zelo izenačeni, zelo debeli. Sorta je zelo primerna za domačo porabo za ozimnico in zelo primerna za tržne pridelovalce poznega krompirja
Bolezni ter poškodbe Sorta je zelo dobro odporna na navadno krastavost ter srednje odporna na glivične bolezni. Razor zelo dobro prenaša sušni stres in redko prihaja do drugotne rasti. Za boljšo notranjo kakovost mesa odsvetujemo pretirano uporabo dušika pri gnojenju. Sorta ni občutljiva na udarce pri izkopu. Odsvetujemo uporabo domačega pridelka za nadaljnje sajenje.
Skladiščenje Zelo je primerna za dolgotrajno skladiščenje ter je dobro odporna na odtiske med skladiščenjem. Razor lahko skladiščimo do naslednje pomladi.
Nasveti za pridelavo KIS razor je nova sorta za pridelavo poznega krompirja za dolgotrajno skladiščenje. KIS razor sadimo na globoka tla primerna za krompir, dobro uspeva pa tudi na lažjih peščenih tleh. Sadimo prebujeno seme 30–32 cm v vrsti pri medvrstni razdalji 75 cm, normalno globoko. Na lažjih tleh sadimo raje redkeje. Gnojimo z največ 100–120 kg N/ha, 100 kg P₂O₅/ha in 200 kg K₂O/ha. Preveliki odmerki dušika lahko poslabšajo kakovost sorte KIS razor.