KIS MURA

Zelo perspektivna slovenska sorta


Uporabnost in lastnosti Zelo rodna srednje zgodnja do srednje pozna slovenska sorta za ozimnico. Pridelujemo jo na dobrih globokih tleh za krompir, kjer ni pomanjkanja vlage. Meso je krem barve in precej kakovostno, kulinaričnega tipa B. V kuhinji jo lahko uporabimo za kuhanje, pečenje ali za pripravo odličnega pireja.
Gomolji Oblikuje v povprečju 12 zelo lepih gomoljev, kar je idealno za sodobne sorte krompirja. Gomolji so lepi, niso preveliki, ovalni gladki in zelo lepe oblike. Primerna za najbolj najzahtevnejše kupce in se lahko kosa z najbolj razširjeno slovensko sorto kis sora.
Pridelek Ima velik do zelo velik pridelek zelo izenačenih gomoljev.
Bolezni Sorta je dobro odporna na navadno krastavost. Zaščita proti krompirjevi plesni in črni listni pegavosti naj bo redna in sprotna. Sorta kis mura je bolj odporna na plesen na gomoljih od sorte kis sora, zato manj rada gnije v skladišču od omenjene sorte.
Skladiščenje Odlično se skladišči zato je primerna za skladiščenje v pravih krompirjevih skladiščih kot tudi v domačih kleteh, ki so ponavadi manj primerne. Primerna je tudi za manjše pridelovalce!
Nasveti za pridelavo Kis mura je sodobna sorta, ki zahteva sodobno pridelovalno tehnologijo.Zaželjeno je , da seme prebudimo pred sajenjem z nakaljevanjem. Sadimo redkeje na medvrstno razdaljo 75 cm in razdaljo v vrsti 32 cm normalno globoko. Zavedati se moramo, da ima velik potencial za pridelek, zato mora biti dobro osuta, da nimamo preveč odpada v pridelku. Gnojimo s 170-180 kg N/ha, 120 kg P2O5 /ha in do 220 kg K2O/ha.