ELECTRA

Za rekordne pridelke ozimnice


Electra

Za rekordne pridelke ozimnice

blank

ZRELOSTNI RAZRED

Srednje pozna
agrosaat-krompir-barva-kozice-mesa-rumena-rumena-2

BARVA
KOŽICE / MESA

sv. rjava/ rumena
blank

PRIDELEK

Zelo velik
agrosaat-krompir-kakovostni-tip-b

KAKOVOSTNI
TIP

Uporabnost in lastnosti

Electra se odlično obnaša v vseh pridelovalnih pogojih. Močna rastlina je izjemno odporna na vročinski in sušni stres. Tvori zelo velik pridelek izenačenih lepih gomoljev z gladko kožico. Ima odličen okus ter s čvrstim kakovostnim mesom prepriča najzahtevnejše uporabnike pri kuhanju in pečenju


Gomolji

Tvori srednje število velikih gomoljev, okroglo-ovalne oblike, ki imajo rumeno gladko kožico in zelo plitva rahlo obarvana očesa. Meso je čvrsto, svetlo rumene barve, ki ne spreminja barve po kuhanju. Meso je praviloma brez notranjih napak.


Pridelek

Je zelo velik, gomolji so izredno izenačeni in skoraj ni drobnih. Nasad naj dozori pred uničenjem krompirjevke in kožica naj bo utrjena pri izkopu, da ni površinskih poškodb in površinskega pokanja. Sorta je zelo primerna za domačo porabo in še posebno za tržne pridelovalce poznega krompirja, ki krompir perejo ali ščetkajo za prodajo na trgovskih policah.


Bolezni ter poškodbe

Sorta je zelo odporna na navadno krastavost ter dobro odporna na glivične bolezni, na plesen na krompirjevki. Electra je zelo odporna na skladiščne bolezni kot je srebrolikost, pikavost gomoljev ter dobro odprorna na udarce in odtiske med dolgotrajnim skladiščenjem. Odsvetujemo uporabo domačega pridelka za sajenje zaradi možnih virusnih okužb.


Skladiščenje

Zelo je primerna za dolgotrajno skladiščenje ter je zelo odporna na odtiske med skladiščenjem. Zaradi odpornosti na srebrolikost in pikavost ostanejo gomolji zelo lepi tudi po dolgotrajnem skladiščenju.


Nasveti za pridelavo

Zaradi dolge spečosti semena pripročamo nakaljevanje ali vsaj segretje semena pred sajenjem. Electri ustrezajo peščeno ilovnata tla, saj ima izreden potencial za izkoriščanje mineralnega dušika ter dobro toleranco na sušo in vročinski stres. Zaradi tega jo brez težav pridelujemo na okolju prijaznejši način tudi brez dodatnega namakanja, ob zmanjšani uporabi dušika. Sadimo prebujeno seme na 32 cm v vrsti pri medvrstni razdalji 75 cm, normalno globoko. Pomembno je, da ves dušik damo ob sajenju krompirja in ne dognojujemo z dušikom. Gnojimo 100–120 kg N/ha, 100 kg P2O5/ha in 200 kg K2O/ha. Preveliki in deljeni odmerki dušika podaljšajo vegetacijo electre, česar pa si ne želimo. Odmerke dušika prilagajamo zalogi mineralnega dušika v tleh ter ji znižamo za 20-30 % glede na lokalni standard za srednje zgodnje sorte.


Embalaža

25 kg