Menu

Testiranje petih sort krompirja

Pripravili: Jože Mohar univ. dipl. inž. kmet.; bralke in bralci revije Glas dežele ter Darinka Sebenik

 

 

Ni vsak krompir dober za vse – to tisti, ki kuhamo, že dolgo vemo in tako nas je v redakcijo Glasa dežele poklicala bralka ter povedala, da je jezna, ker v trgovinah prodajajo krompir, lično pakiran v vrečkah, na katerih piše, za kakšno uporabo naj bi bil primeren. Ko je ugotovila, da je na embalaži kljukica za vse načine uporabe, je vrečko z veseljem vzela in plačala. Slaba volja in jeza sta prišli na dan potem, ko je skuhala krompir v olupkih, pa je ta že med kuhanjem razpokal, potem pa se je drobil in popil vso tekočino. Prav tako je ugotovila, da nekatere sorte med pečenjem vpijejo ogromno olja. Zato je predlagala, naj v časopisu predstavimo sorte ter povemo kako in kaj. Seveda smo njene trditve preverili. Ko smo tako ugotovili, da držijo, smo se s podjetjem Agrosaat dogovorili za poskus, in to kar pri naših bralcih. Zdaj vam predstavljamo ugotovitve preverjanja v domači kuhinji. Med 31 prijavljenimi smo izžrebali pet bralk in bralcev, ki so prejeli po pošti po tri kilograme krompirja, vsak drugačno sorto, nato pa še navodila, kako naj ga uporabijo. S tem torej nismo naredili neke znanstvene raziskave, pač pa vam predstavljamo, da lahko sestavine za v lonec izbiramo tako, da bodo čimbolj okusne in zdrave. Pa tudi trgovce bomo opozorili, naj bodo previdni pri oznakah tega, kar prodajajo.

 

Sam krompir ne redi!

 

Slovenci smo znani ljubitelji krompirja, ob tem pa vendarle premalo poznamo sorte krompirja in njihovo uporabnost v kuhinji, je zapisal Jože Mohar, predstavnik Agrosaata, ki se je odločil sodelovati z Glasom dežele in je pripravil zapis o posameznih sortah. Krompir je v zgodovini veljal za osnovno živilo, saj je v Evropi nemalokrat blažil lakoto. Danes ima še vedno tradicionalno mesto v prehrani, vendar bolj kot priloga k mesu ali zelenjavi. Vsaka sorta ima namreč svoje jedilne značilnosti, ki so posledica zgradbe gomolja, ki ga jemo pripravljenega na različne načine. Zmotna je tudi trditev, da krompir redi, saj vsebuje povprečno 20 odstotkov suhe snovi, ki je v glavnem škrob. Energijska vrednost kuhanega krompirja ne dosega niti tretjine vrednosti kruha. Če pa mu dodamo maščobo in sol, ki povečata njegovo okusnost, se močno poveča tudi njegova energijska vrednost. Krompirjev gomolj vsebuje malo beljakovin, vitaminov in rudninskih snovi, ki pa imajo veliko biološko vrednost.

 

Eni se razkuhajo, drugi ne

 

V preteklosti je veljalo, da imamo univerzalne sorte krompirja, ki so primerne za vsak način priprave v kuhinji. To seveda ne drži! Jedilna kakovost krompirja je zelo odvisna od prehranskih navad ljudi, ki pa so zelo različne. Jedilno kakovost krompirja določajo nekatere lastnosti: razkuhavanje, čvrstost, moknatost, vlažnost in sestava (struktura). Po teh lastnostih, ki jih imajo olupljeni in kuhani gomolji, razvrščamo sorte krompirja v štiri uporabne tipe: A, B, C in D.

 

  • Tip A - krompir za solato; sorte, ki se ne razkuhajo, gomolji so čvrsti in niso moknati.
  • Tip B - krompir, namenjen za raznovrstno uporabo; sorte s precej čvrstimi gomolji, ki niso moknati ali pa le neznatno, s precej drobnozrnato strukturo mesa.
  • Tip C - moknati krompir, ki se srednje ali precej razkuha, meso je suho in dokaj grobozrnato.
  • Tip D - krompir za predelavo v škrob, ki ni primeren za prehrano ljudi.

 

Večina uporabnikov in kuharjev najbolj ceni krompir kakovostnega tipa B in A. Obstajajo pa sorte, ki se po uporabnosti približujejo enemu ali drugemu tipu. Agrosaatove sorte krompirja, ki so jih preizkušali različni kuharji, so različnih uporabnostnih tipov in se različno izkažejo pri pripravi jedi. Barva mesa vseh sort je rumena. Njihovi temeljni značilnosti sta, da se ne razkuhavajo in da ne spreminjajo barve po kuhanju (ne sivijo). To je zelo pomembna značilnost, ki jo ceni vsak kuhar. Barva mesa vseh sort je bolj ali manj intenzivno rumena, kar pa uporabnikov, ki cenijo kakovost, ne moti več.

 

Preizkušamo

 

ANUSCHKA je prva in najzgodnejša sorta, ki je bila v preizkušena v kuhinji in je zelo kakovostna zgodnja sorta tipa A (krompir za solate), ki ima zelo lepo rumeno barvo mesa, se ne razbarva med kuhanjem in ne sivi po kuhanju. Meso je čvrsto, brez občutka prevelike vlažnosti in zelo kakovostno. Povprečna vsebnost suhe snovi je običajno okoli šestnajst odstotkov. V kuhinji je primerna za peko mladega krompirja, kuhanje v kosih ali v oblicah, pripravo različnih solat, kislega krompirja.

Učinki kuhanja v domači kuhinji (Brane Bučan):

Krompir v solati - zelo dober

Pečen - prav dober

Pražen - rahlo sladkast okus

Bralec pravi: "Zastavilo se mi je vprašanje, ali je mogoče, da je bil krompir pomrznjen, oziroma od kod mu ta rahla sladkost po praženju."

 

BELLAROSA je zgodnja sorta jedilnega tipa B. Meso je precej čvrsto in se ne razkuhava. Ima rdečo kožico in visoko vsebnost suhe snovi (škroba) med 17,5 in osemnajst odstoki zato je zelo kakovostena primerna tudi za pripravo domačega pomfrija v jesenskem času. Meso je po kuhanju suho, ni občutka vlažnosti. Je široko uporaben krompir za vse vrste rabe od kuhanja v kosih, priprave praženega krompirja in pireja do krompirjevega testa, cmokov.

Učinki kuhanja v domači kuhinji (Tadeja Babič):

Krompir v solati - zelo dober

Pečen - zelo dober

Pražen - zelo okusen

Bralka zapiše: "Ta sorta krompirja nam je bila zelo všeč, saj se dokaj hitro skuha. Ko sem ga uporabila v testu, se je zelo lepo sprijemal z moko in tudi okusen je bil. Naredila sem krompirjev pire, ki je bil mehak in sladkastega okusa. Še največ poskusov sem naredila s pečenjem. Kot pomfri in pečen v pečici je bil zelo dober in je dobil med cvrtjem zelo lepo rumeno-rjavo barvo, bil pa je tudi zelo hrustljav in hitro pečen. O sorti, lahko povem, da nam je bila všeč zato, ker smo jo lahko pripravili na različne načine in pri tem krompir ni izgubil dobrega okusa."

 

MARABEL je v Evropi in Sloveniji zdaj ena najbolj priljubjenih sort. Jedilna kakovost je odlična in je tipa B, meso pa je rahlo vlažno glede na ta tip krompirja. Sorta nikoli ne spremeni barve po kuhanju, tudi če kuhana čaka v hladilniku dva dni ali več. Zrnca škroba so pri marabelu zelo majhna, zato ima izredno fi no strukturo mesa. Izgled krompirja je odličen. Po dolgotrajnejšem skladiščenju, ko začne kaliti, meso postaja sladkasto. Povprečna vsebnost suhe snovi marabela je med šestnajstimi in sedemnajstimi odstotki. Jedilna kakovost tipa B pomeni uporabnost za vse načine rabe, tudi za njoke in solate z izjemo pomfrija zaradi premajhne sušine.

Učinki kuhanja v domači kuhinji (Edvard Kragelj):

Krompir v solati - zelo dober

Pečen - dober

Pražen - zelo dober

Takole pojasnjuje bralec: "Pražen krompir je zelo okusen, mehak in voljan. V solati je bil prav tako zelo dober, ker tudi potem, ko je ohlajen, ni trd. Za uporabo v testu, na primer za njoke, pa je bil krompir premoker. Opravil sem tudi surovo pečenje v pekaču in moram zapisati, da je bil zelo okusen, res vreden pohvale."

 

JELLY je nova sorta, ki jo uporabniki zelo dobro sprejemajo. Ima srednjo do višjo vsebnost suhe snovi, zato jo uvrščamo v tip BC. Struktura mesa je zaradi nekoliko večjih zrnc škroba nekoliko bolj groba. Zaradi teh značilnosti je sorta zelo primerna za pripravo krompirjeve moke ali testa, cmokov, pireja, za pražen krompir, pomfri, ali kuhanje v oblicah in kosih. Jelly po kuhanju praktično ne spremeni barve.

Učinki kuhanja v domači kuhinji (Polona Kopač):

Krompir v solati - presuh

Pečen - odličen

Pražen - dober

Bralka komentira: "Krompir v solati je dober, a popije vso tekočino (kis, olje). Dodala sem nekaj paradižnika, da je solata ostala sočna. V oblicah je dober, naravnost odličen pa je za pripravo krompirjevega testa, ker ni moker! Kuhani svaljki so bili dobri, ocvrti pa vpijejo preveč maščobe. Pražen je po okusu zelo dober, vendar mu je treba dodati malo več juhe. Pri pečenju kot pomfri ni dober, ker popije preveč maščobe. Pečen v pečici je dober, vendar ga je treba zalivati z juho ali vodo, drugače je presuh. Naravnost odličen pa je za pripravo testa – kruha in pogača s tretjino vmešanega krompirja sta bila odlična!"

 

HUSAR je novejša zelo kakovostna sorta jedilnega tipa B, primerna za kuhanje v oblicah ali v kosih. Ni primeren za cvrtje in za pripravo pomfrija. Meso je čvrsto, zelo fi ne strukture in se ne razkuhava. Husar praktično ne spremeni barve po kuhanju. Vsebnost suhe snovi je srednja in je v povprečju okoli osemnajst odstotkov. Meso po kuhanju ni lepljivo in tudi ne moknato ter suho. Zaradi dobre čvrstosti mesa je husar zelo primeren za pripravo solat oziroma kislega krompirja.

Učinki kuhanja v domači kuhinji (Lili Ogris):

Krompir v solati - zelo dober

Pečen - zelo dober

Pražen - zelo dober

Takole zapiše bralka: "Iz krompirja, ki smo ga skuhali v olupku, smo pripravili pražen krompir.– bil je zelo dobrega okusa; krompirjevo solato, ki je bila še boljša, in krompirjeve ocvrtke – bili so hrustljavi in izvrstni. Iz krompirja, ki smo ga olupili, pa smo pripravili slan krompir v kosih in je bil dober, tudi krompirjev pire je bil zelo okusen, moteča je bila le precej rumena barva; pomfri pa je bil zelo dober, hrustljav in lepe barve. V poskusu je sodelovala cela družina in strinjamo se, da krompir ustreza za pripravo več različnih jedi. Najlepše sta se ujemala okus in barva pri jedeh, kot so krompirjevi ocvrtki in pomfri, ter v krompirjevi solati."

 

Pripis uredništva: Vsem, ki so sodelovali v akciji, se zahvaljujemo in jim bomo po pošti poslali majico GPZ, blok in plodnostni koledar. Ena od bralk je h kuhanju pritegnila tudi očeta in za časopis sta pripravila kar nekaj receptov. Hlebec sta prinesla celo v studio, da smo ga fotografirali (recept - krompirjevo testo, za kruh, pogačo, pizzo ... na www.gpz.si/kulinarika).